Followers

Follow by Email

Wednesday, December 28, 2011

Seruan MASJID

Sahabat terbaik :-)

Beberapa hari lagi maka tamatlah 2011.. sekejap saja masa berlalu.. selamat tinggal perlu dilafazkan kepada umur 19ku yg akan menjejak angka 20 pada tahun 2012 nnt.. tepuk dada, tertny, bagaimana iman di benak hati? makin mantap kah, atau semakin surut? sudah bersediakan utk pertemuan dgn ilahi? Wallahualam, cumenye hrpan berkembang mekar agar tahun yg bakal menjelang ini mampu membawa aku beberapa tapak ke hadapan dlm persediaan bertemu ajal yg bakal berkunjung tnpa kita sedari.. Sebelum itu, trpggil utk menulis akan satu sirah sahabat nabi.. Alkisahnya pada suatu hari, Saidina Ali terserempak dgn Saidina Abu Bakar. Kebiasaannya, bila berjumpa, mereka akan memberi salam dan bertegur sapa, walau bagaimana pun tidak pada hari itu kerana mereka tidak menegur antara satu sama lain. Keesokan harinya.....

"Wahai sahabatku Ali, kenapa semalam engkau tidak menegurku ketika bertemu?"

"Wahai Abu Bakar, aku tidak menegurmu kerana aku telah bermimpi sebuah istana yang amat indah di syurga. Aku bertanya untuk siapakah istana ini? Dan dijawab, istana ini untuk manusia yang menegur sahabatnya terlebih dahulu ketika bertemu. Aku mahu engkau memperolehinya wahai sahabatku."

"SubhanAllah wahai sahabatku Ali, sesungguhnya aku bermimpikan perkara yang sama dgnmu. Aku mahu engkau memperolehinya, kerana itu aku tidak menegurmu dahulu..."

Itulah secara ringkas keindahan persahabatan jika kerana Allah. Pernah sekali ketika sibuk dlm melayan "peminat2" facebook, hehe, terbaca pula akan satu petikan hadis.

Dari Abu Karimah iaitu al-Miqdad – di sebagian naskhah disebut al-Miqdam-bin Ma’dikariba r.a. dari Nabi s.a.w., sabdanya:
“Jikalau seseorang itu mencintai saudaranya, maka hendaklah memberitahukan pada saudaranya itu bahawa ia mencintainya.”

Setelah membaca hadis ini, sy teringt akan seorang hamba Allah yg baru aku kenali.. Persahabatan kami bru sahaja terjalin, org kate, msih lagi dlm proses kenal mengenali antara satu sama lain. Awalnya, kehadiran dirinya dalam hidup aku samar, atau dlm kata lain, aku fkir yg die mgkn another person yg akan singgah dlm sejarah hidup seorang SHAZWAN SAZALI. Dikenali dlm keadaan yg sungguh berlainan, itu pun selepas dikenalkan oleh seorang lagi sahabat sekelas aku. Mungkin telah tertulis dlm takdir hidup, beberapa hari selepas itu, kami bertemu secara kebetulan dan berbual buat kali pertama.. perkenalan biasa yg selalu aku alami tatkala bertemu dgn mana-mana org baru dlm hidup aku. Perkenalan tersebut berjalan sperti biase, aku kini tahu namanya dan juga serba sedikit latar belakang dirinya. Kemudian selepas itu, msing2 membwa haluan msing2.. jrg sekali kami bersua utk meneruskan persahabatan yg sudah ada pembuka kata.. kisah persahabtan ini seolah2 tergntung, sperti yg slalu terjadi..

Namun satu event di rumah aku mempertemukan kami semula.. ini kali ketiga aku melihat dirinya.. Tidak lah kami terus rancak berbual, tetapi kisah persahabatan td disusuli dgn koma dan kata tanya.. Siapa sebenarnya dirinya hamba Allah ini? Entah bagaimana, takdir disusun rapi oleh kuasa ALLAH SWT utk kami meneruskan persahabatan ini. Dirinya meminta utk bermalam di rumah aku, sbg tempat persinggahan seblum dirinya menghadiri rumah kwnnya yg tidak jauh dari rumah aku. Aku membenarkan. Maka malam itu menjadi saksi bagaimana kisah persahabatan ini berterusan.. Banyak juga kami bercerita malam itu.. Sedar xsedar, bnyk juga persamaan dirinya dgn diriku.. Kisah hidup remajanya tidak jauh beza dgn aku, malah lukisan dan corak keluarga kami juga bnyk persamaan.. Hatta, terfkir di hati, mgkn pengenalan tempoh hari sudah ditentukan utk aku bertemu dgn seorang sahabat yg mgkn boleh sama berjuang dgn aku dlm mencapai misi utama dunia, memperoleh hidayah, keberkatan dan mencapai al-jannah, insyaAllah.. tapi, semuanya masih terlalu awal dan kabur utk disimpulkan..

Tamat sudah satu penggal.. waktu beristirahat (cuti) berkunjung tiba.. kehadirannya ke rumah aku bwat kali kedua meneruskan kisah persahabatan yg sudh terjalin.. cuma kali ini, perasaan kekok itu semakin kurg dan aku makin selesa utk berbicara dgnnya.. Keluargaku sudah mengenali dirinya.. maka, keselesaan itu sudah tersedia timbul.. kami mengenali antara satu sama lain dgn lebih jelas dan rapat.. Allah, ramah sungguh dirinya ini, berbisik sesekali dlm hatiku.. Adik aku juga memberitahuku perkara yg sama.. Itu yg mnjdkn dirinya mudah dikenali dan didekati.. Disbbkn itu, begitu mudah utk aku menceritakan kpd sahabatku yg lain berkenaan dirinya.. Aku tidak malu utk bercerita, bahkan berbangga apabila berbicara soal dirinya.. Tertanya sekali lagi, masih adakah manusia sprti ini di dunia?

:-) tersenyum aku menulis garapan kali ini.. msih tidak sgka dpt bertemu insan ini sbnrnya.. Mengimbau semula kisah sebelum bermulanya perjuangan di INTEC utk semester ketiga.. Kami bersua utk satu tugasan di INTEC.. Coretan persahabatan berterusan.. Hati msih lagi sgka dia hny seorang lagi manusia yg akan hadir dlm hidupku.. Manusia biasa yg sering shaja berlalu pergi.. Aku pula msih trus mencri erti pershabatan sebenar.. mgkn sudah aku ketemu, tp berapa rmaikh bilangannya berbnding yg hny singgah dlm hidup ku tnpa coretan kish yg pnjg.. sekali lagi sprti yg ku kata, takdir penentu segalanya..

Selepas hbs tugasan yg diberi INTEC utk kami, maka bermulalah semester 3.. Sudah tidak ku sgka, kami bersua sekali lagi, dan kali ini akan lebih kerap ats sbb jarak dan ukhuwah yg semakin kuat.. awalnya, kesedihan menjelma kerana terpksa berpisah dgn rakan2 sebilik yg lama, perit rsenya perpisahan itu.. Namun, hari demi hari, minggu berganti minggu, bulan berselisih bulan, masyaALLAH, persahabatan yg terjalin antara aku dgn dia seakan2 membawa nafas baru.. Tanggapan lama yg ku sgkakan bahawa dirinya sama dgn insan lain jauh berbeza.. Ad sesuatu yg abstrak memberitahu aku bahawa dialah orgnya.. Insan yg selama ni aku tggu buat mengisi coretan kisah hidupku.. Insan yg sedia berjuang dgnku.. Insan yg rela berkorban utk persahabatan kerana Allah SWT.. Aku berharap bygn perasaan ini akan mengukuh, nama itu perlukan waktu, maka biarlah masa yg menjadi penentu..

Membawa analogi yg ckup mudah utk difahami.. dlm perjalanan menuju ke puncak bukit, perlulah utk kita mengeluarkan tenaga dan keringat bagi mengatasi segala halangan yg cuba menghalang jejak ini terus melangkah dan mendaki.. begitulah juga persahabatan ini.. kesabaran itu dirintih bagi mengatasi liku2 yg berlaku dlm persahabtan ini.. kdg kala aku rse diri aku tidak diperlukan sbagaimana aku memerlukan dirinya.. Aku juga merasakan diri ini kerdil di dalam hatinya berbnding org lain yg jauh lebih hebat berbanding diri aku.. aku juga rse, aku keseorangan dlm memperjuangkn persahabatan ini.. Namun semua itu menjd satu peringtn kpd aku bahawa Allah sdg menguji.. sejauh mana keikhlasan aku dlm pershabatan ini.. aku trus bersbr.. kdg kala cemburu, geram, marah menghantui diri, tetapi disorok atas dsr syg akan pershbtan ini.. jika perlu, aku lontarkn suara hati yg kecil ini.. kdg kala juga, aku rasa mungkin tggapan aku salah bahawa dia lah sahabat yg slama ini aku tunggu.. tetapi aku cuba bersgka baik.. dan sygku pada sahabat ini membuang jauh prasangka bruk itu.. hati aku juga terus berbisik bahawa dia lah sahabat yg aku tggu.. Oleh itu, aku trus menunggu dan bertahan, mengharapkan kebenaran suara hati..

Mungkin dirinya tidak seperti aku.. aku gemar meluahkan perasaan, menunjukkan ekspresi, tetapi tidak dirinya.. Apabila berbicara, baru aku tahu gerangan apa yg terjadi.. kdg kala srba salah kerana mudah bersgka buruk.. ini kelemahan yg sering diminta dirinya utk aku ubah.. insyaAllah, aku akan usaha.. aku tidak tahu sejauh mana pndangannya terhadap persahabatan ini, tetapi itu terpulang kepada dirinya.. Ckup bg aku utk merasakan kemanisan pershabatan ini.. benar, tidak berani aku utk mendustakan kata2 bahawa aku berharap syg aku terhadap sahabat ini berbalas, namun aku tidak boleh memaksa.. Aku tidak gemar memaksa.. Biarlah dirinya yg menentukan.. sekali lagi, aku akan trus menunggu kebenaran suara hati..

Dirinya? gembira mnjd khabarku tatkala berita darinya menjd hiasan genggaman.. dirinya? mgkn bgnya suma rakannya sama.. tiada bezanya.. Namun bagi ku, dia ada bezanya.. Dirinya? aku cuma perlukan dirinya utk lebih mudah bertrus trg n tidak berselindung.. Dirinya? tidak tahu knp dia orgnya, Allah shaja yang tahu..

Kisah pershabatan ini msih terlalu awal utk mempunyai penutup.. malah, aku xtidak inginkn penutup itu.. aku sanggup berkorban untuk dirinya ats izin Allah.. Cuma, aku tkowt kehilangan dirinya.. aku tidak mahu kehilangan dirinya.. aku tidak mahu kehilangan sahabat terbaik ku ini, bkn utk kali ini.. Biarlah pershabatan ini dilindungi ALLAH SWT hingga ke akhirat kelak.. Aku juga tidak segan utk mencritakn pershabatan ini ke sluruh dunia jika mampu, kerana aku berbangga mengenali dirinya, aku berbgga mempunyai sahabat seprtinya.. seorang yg membawa senyuman dlm hidup aku.. yg memberi aku kekuatan utk berjuang demi agama.. yg bisa aku ceritakan kepada generasi seterusnya.. yg boleh aku ingati selagi diberi kekuatan olehNYA.. Wahai sahabat jikalau anda membaca ini, aku tidak boleh berjanji apa2.. tetapi lafaz INSYAALLAH menjadi selingan utk aku menjadikan kisah persahabatn ini sesuatu yg indah, yg dihiasi manisan, yg dilindungi ALLAH SWT.. Perlu aku khabarkan, aku syg akn kamu wahai sahabat.. semoga ALLAH membenarkan suara hati aku, utk menjdkan kamu yg terbaik, utk menjadikan kamu sbg shabat yg selama ini aku tnggu.. sekali lagi, aku sygkan kamu, semoga kisah ini berterusan dgn lafaz Bismillah dan diiringi takbir ALLAHUAKBAR..

Hadis Rasulullah SAW bermaksud: “Tidak beriman seseorang itu sehingga ia mengasihi saudaranya seperti ia mengasihi dirinya” (Hadis Riwayat Muslim)

Aku cintakan ALLAH, sygkan PESURUHNYA, kasihkan IBU BAPAku, lindungi KELUARGAku, dan pedulikan SAHABATku..

Surat dari Syaitan

(Surat ini akan membuat anda benar-benar berfikir)
(Sebenarnya surat ini hampir membuatku gila saat aku membacanya, tapi
aku harus forwardnya kerna catatan kecil dibawahnya)
SURAT DARI SETAN UNTUK MU
Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu.
Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu
Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai
santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha sebelum berangkat
ketempat tidurmu
Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya
Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak
merubah cara hidupmu.
Hai Bodoh, Kamu millikku.
Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama,
dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu .
Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah.(astaghfirullah)
Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah.
Dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap
memanfaatkanmu
sepanjang masa untuk mebalaskannya

Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana
untukmu dihari depan.
Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku,
dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka.
Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH
Aku benar-benar berterimakasih padamu, karena aku sudah menunjukkan
kepadaNYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita jalani

Kita nonton film 'porno' bersama, memaki orang, mencuri, berbohong,
munafik,
makan sekenyang-kenyangya, bergosip, manghakimi orang, menghujam orang
dari belakang, tidak hormat pada orang tua ,
Tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk.
TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja.
Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya.
Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita.
Ini hanya merupakansurat penghargaanku untuk mu.
Aku ingin mengucapkan 'TERIMAKASIH' kerana sudah mengizinkanku
memanfaatkan hampir semua masa hidupmu.
Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu.
Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa.
Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu.
Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda.
Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana
berbuat dosa.
Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong,
berjudi, bergosip, dan hiduplah se-egois mungkin.
Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya.
Begitulah anak-anak .
Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang.
Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi.
Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas
dosa-dosamu.
Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit.
Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap
melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh.
Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu.
Hanya saja kau harus menjadi orng tolol yang lebih baik dimata ALLAH.

(disunting from FACEBOOK)

Friday, December 16, 2011

What a week :-)

17 December 2011.. The time is 2.05am.. just arrived from KLIA.. ha, usually by this time, mmg xd mood nk bkk pc, agak keletihan gak lah, but after a week yg sgt menarik, terpanggil ag sekali utk bkk laptop n bwat garapan baru.. Yea, went to Bali n Jakarta.. It was a pleasant holiday.. Cuti2 Indonesia kali ni.. Smntara blum nk tido ni, rjin2 lah menaip.. so, here we go :-)

Hari sbtu yg lps, 10 december, flight aku ke jakrta was by 5pm.. Naik royal dutch airlines, lbh kurg MAS je, cume MAS lbh baik lh in the sense of layanan, makanan n everything.. Flight attendance royal dutch plak mat salleh yg kbnyknnye dh tua.. haha, xpelah, aslkn dorg were very friendly.. Flight entertainment? bgus.. bisa aja aku tgk glee n how i met ur mother smpai hbs.. hehe.. Aku xtrus ke Bali, transit dlu kat jkrta.. That was my 2nd time to jkrta..

Nothing much has changed.. Macet nya, masyaAllah, 5kn pny jarak pun leh jd 1 jam.. tension tol.. Airport plak leak sne, leak sni, mmg prlu dibaiki.. nk tmpung thousands of ppl, seriously, sumthis has to be done.. Smpai je jkrta, my uncle rent a car with a driver to drive us here n there.. 1st, we went to a restaurant called MBAH Jinkrak (dlm melayu, mksd die, nenek yg gile, haha).. sume kat sane sgt pelik.. jam die pusing terbalik, menu die pelik (contoh: es kuntilanak, smbal iblis) n toilet die plk really make ppl confuse.. Pria lelaki, n wanita.. wanita lh kn.. huhu.. tp toilet die mcm klu laki, we hav to go to BUKAN WANITA.. n wanita shuld go to BKN PRIA.. haha.. phm kn? xphm pun bwat2 lh phm.. huhu.. Pas mkn, we went to my uncle's house @ bellagio apartment, mega kuningan.. sgt cntik kowt, bwh die mall, n then view die almost all buildings in jkrta.. Marriot and Ritz Carlton are right in front of the building.. serious, lawa sgt..



The next day, flight aku ke Bali pkul 10 pagi wktu jkrta (11 malaysia).. smpai bali, driver yg pakcik aku booked tggu kiteorg kat airport bali.. it was supposed to be just a mini van, tp sbb ape nth, kiteorg dpt bus.. only for 12 of us je.. haha, puas hati kn? mula2 die bwk g check in hotel (it was a condotel) called sunset residence..
after check in letak brg sume, kite start tour.. to tell one by one by order, seriously, i cant remember, so i shall write
whatever that cross my mind ok? antara yg kiteorg prgi on 1st day was ULUWATU..



kat situ ad temple yg sgt besr.. owh yea, bali bnyk hindu buddha, so temple bnyk lah.. tempat die sgt lawa, sbb die sblh laut.. tebing die mcm cite twilight tuh.. sgt2 lawa, laut plak leh nmpk dsar, mmg indah ciptaan Allah.. however, xdpt nk nikmati pemndgn sgt sbb monkeys were everywhere.. n they were really, really bad.. specs org diambil n dipatahkan.. my slippers pun jd target! klu aku xpkai satu hal, ni tgh jln ni, and one of them came to me n try to steal my slippers away.. luckily there was a man, holding a stick prgi ketuk monyet tuh.. huhu.. Camera org dicube utk rmpas nya.. haha.. pas cube lari2 from monyet2 tuh, kiteorg g tgk kecak dance.. tarian kebudayaan org bali.. sgt best.. psl epik ramayana, if xsilap, mse sejarah f4 dlu ad cite ckit.. tarian die mengingatkn aku pada *cap kali cap kali cap cap cap* yg kiteorg bljr during orientation kat intec dlu.. huhu.. nnt try tgk kat my fb, ill try to upload.. (coming soon...) Malam kiteorg mkn btol2 tepi laut.. kat pantai.. sgt best.. pastu dtg org dtg main gitar.. hehe.. it was very calm.. tenang je mkn, mknn die pun sdap.. after mkn, pulg lh ke hotel, maka berakhirlah hari prtama di bali :-)




2nd day.. awal2 pagi kiteorg prgi ke tanjung benoa, klu xsilap lah nama die.. ni tourist attraction.. laut yg sgt bnyk activity.. nk bwat sume mmg mahal lh.. so, mula2, kiteorg prgi ke tempat penyu.. daripada yg kecil, smpai penyu yg bsr, sume ad.. n yea, i managed to hold a turtle yg umurnya dh 70 tahun.. so heavy ok..




then ad lah binatang2 lain kat situ.. snakes, eagle, lizard, bat, pgglah seekor2.. haha, mcm kat zoo plak.. then, my uncle asked me whether nk try parasailing.. of coz lh nk kn.. so cube lah.. Ya Allah, awal2 gayat lah, iyelah, naik parachute, mcm nk jtuh je trgantung2 kat ats, smbil kene tarik ngan boat kat bwh.. die bwk round a few minutes.. from top, leh nmpk laut kat bwh yg sgt jernih, n u can see dasar laut which is very awesome! gayat tu hilg lps tgk agungnya kuasa Allah.. n rse sgt skjap plak parasailing tu, tp it was a very nice experiences.. pas hbs jln kat tanjung benoa, kiteorg ke tanah lot.. ad temple jgk, cume this time, view die lagi lawa, undescribable..
huhu.. klu nk tau, my profile pic kat fb tu kat tanah lot lah.. tgk sunset, subhanallah.. xterkata lah :-)

3rd day.. my mom's fav day.. almost the whole day shopping lah kn.. tp serious, brg kat bali sgt murh.. thats why my mom spent her money a lot kat bali.. huhu.. pas hbs shopping, kiteorg ke KINTAMANI.. kat sni ad gunung berapi yg dh xaktif lh, but the view, again.. haha.. bkn lah nk kat pe, tp Bali mmg a very nice place.. utk sape2 yg minat ngan landscape ke, nk hayati pmndgn, Bali suits u a lot.. kat kintamani, kiteorg mkn kat lereng bukit, where we can see the whole gunung berapi.. tourists bnyk kat sni.. hbs je mkn, aku try lh walked around the place, n suddenly a few metres from where we ate, ad ladang binatang yg xleh disebut (u know who, haha).. gemuk2 sume, tergelak aku, ad pic aku snapped..



nk view, leh view kat fb.. hbs je jln kat kintamani, kiteorg back ke selatan bali blk, but stop kat Bangli tgk tmpt org proses kopi.. kopi yg famous kat indonesia, like most of the ppl know, mstilah kopi luwak.. org kate kopi nye lebih creamy, aku rse mcm same je.. haha.. nth, but kopi luwak sgt mahal.. yg bestnye, dorg ad tnm tmbakau juga.. n since die bg tembakau tu free, with my parents permission, i tried, FOR THE 1ST TIME IN MY LIFE, mcm mne rse tembakau itu.. haha.. mgkn yg ini fresh kn, so rse die mcm manis2 ckit.. yg best, batuk aku stgh jam pastu bru brhnti.. haha.. tulah 1st n last, just for the sake of experience.. :-)


continuing my journey, we stopped at UBUD plak.. ni mmg town utk shopping jgk lah.. my mom mmg suke giler tempat ni, same goes to my aunt.. hehe.. smntara tggu dorg shop, i went to eat ice cream @ gelato.. duk sorg mat saleh sblh aku, mula2 diam je.. pas die dgr aku speaking with my cousins, die tny aku where do I come from.. aku ckp aku from KL.. die kate, die just nk tau sbb how come aku ngan cousins aku can speak english well, compared to locals yg kbnyknnya xtau english.. then aku borak ngan die.. he is from germany.. my aunt kbetulan ad skali time tuh, n since my aunt tau bhasa german, so dorg borak.. die terkejut mula2, sbb melayu leh tau german.. haha.. die cite psl life die, best giler, perantauan rupenye.. staying in bali until march 2012.. just to get to know the world.. terfkir jgk nk jd mcm tu sbnrnye :-) mlm tu, aku ke KUTA, nk tgk mcm mne nite life bali.. Owh yea, klu dlu kish bom bali tu, kat Kuta lh, die ad mcm memorial utk org2 yg terkorban mse bom aritu.. but kn, nite life die mmg havoc giler, kalah BB.. haha.. xnk lah cite sgt psl KUTA ni, tp serious, sgt dhsyat nite life kat KUTA.. huhu..


hbs sudh journey aku di Bali.. so aku stay kat bali 4 hari 3 mlm.. nk garap satu per satu mmg payah, sbb bnyk sgt yg aku prgi kat Bali.. but these are the interesting places n moments yg aku leh share.. after bali, aku pulg ke jkrta semula.. nothing much to tell.. just shopping je bnyk.. nk g mne pun payah, macet (jam) die, Ya Allah, teruk giler.. aku sempat lah prgi Grand Indonesia and Plaza Indonesia, tmpt2 ni best, tp brg2 die agak mahal.. brand mcm zara, topman, pull n bear, esprit bnyk lh kat sni.. be4 hbskn garapan kali ni, nk citer jugk sumthin.. indonesia sgt open compared to malaysia.. 1, mse dlm taxi ke bandara (airport), org taxi tu terkejut bile my dad n me story psl malaysia.. die kate malaysia pny agama kuat brbnding indonesia..

khwin cmpur agama bleh, korupsi sume.. terlahir plak rse bgga jd malaysians.. hehe.. 2nd, haha, ni xleh tahan, bnyk sgt ukiran, lukisan yg bercorak 18++.. nk tergelak aku, ke mana2 pun ad.. even keychain pun ad dibwatnye bnda xsenonoh.. (MUSHROOM!! - yg phm, phm lah ye, haha).. apa2 pun, i enjoyed my self a lot.. klu ad peluang, insyaAllah, leh ke bali lagi, klu bleh, ngan kwn2 plak.. :-) leh tgk keagungan kuasa Allah yg tiada tandingannya.. ok, so long for now, lain kali update lagi.. nk tgk gmbr, insyaAllah, xlama lagi, adalah kat fb.. hehe.. aite, jam pun dh kul 4 pagi.. tidur dlu ye.. Assalamualaikum.. salam coretan.. :-)