Followers

Follow by Email

Wednesday, January 25, 2012

Suratan atau Kebetulan? (tak ada kaitan pun sebenarnya, hehe)

25 Januari 2012.. Sudah aku berjanji dgn nenek aku utk membawanya ke bank utk uruskan soal pencen.. Lantas pada pkul 10 pagi, aku menemaninya ke bank muamalat di wangsa melawati sebelum kemudiannya ke rumah pakcik aku di sentul.. Rumah tersebut seperti biasa kosg dan tidak berpenghuni.. Pakcik aku kini berada di Indonesia atas urusan kerja.. Sudah hampir 1 tahun lebih pakcik di sana.. Dengar cerita selepas ini akan dipindahkn pula ke india utk bekerja di sana.. Haha, pakcik aku adalah antara idola aku, sungguh tekun dan dedikasi dalam bekerja.. Melihat diriya selaku Pengurus Bahagian Marketing melakukan tugas, no wonder asyik diminta bertugas di luar negara.. Bangga aku dengan dirinya.. Aku ke rumah pakcik di sentul atas permintaan nenek aku juga yg gemar ke sana sekali sekali utk melihat keadaan rumah agar terjaga dan bersih seperti biasa.. Sementara nenek mengemas rumah tersebut, aku ke rumah AIMAN FIRDAUS utk menjemputnya bagi menemani aku mencari buku A-LEVEL yg sudah 6 hari masih tidak ketemu..

Rindu aku pada sahabat ini walaupun baru 5 hari tidak berjumpa.. hehe.. Sesudah menjemputnya di SRI PETALING, kami berdua memulakan modus operandi mencari buku yg selama ini sekadar jelmaan bayangan.,. huhu.. Khabarnya kami boleh menemukan buku ini di SEKSYEN 14 PETALING JAYA, di sebuah kedai yg diberi nama UNIVERSITY BOOK STORE..
( Tq FAD for the info, hehe).. Perlu difahami, PETALING JAYA merupakan kawasan yg sgt luas.. lantas kami memerlukan hampir sejam setgh dlm mencari kedai tersbut.. sesat sini sana, nth ke mana2 telah aku dan aiman singgah siang td.. Sempat juga lah kami berbual di dalam kereta.. Gelak ketawa yg tidak pernah lari setiap kali bersua.. Menjadi igauan buat kami kerana jalan yg sama kami tempuh hampir 5 kali banyaknya.. Tapi dunia ini kecil, secara tidak sengaja, terlihat papan tanda ke arah SEKSYEN 14.. Haha, Alhamdulillah selepas sekian lama mencari, akhirnya jalan yg "lurus" telah terhidang di hadapan kami..

Info yg diberi fad wlupun agak kelakar tp berkesan juga dlm membantu aku dan aiman mencari kedai tersebut.. Fad kate "ala, kedai die kecik je.. aku xingt kat ne, tp kiri kanan die ad bank n die kat seksyen 14.. kedai tu kat 2nd floor n ko kene naik tgga.." itulah info yg fad beri.. hehe.. Xpe fad, aku jumpa juga kedai tuh! hehe.. Akhirnya, selepas 6 hari mencari, aku berjaya mencari buku yg selama ini aku idam2kn.. Haha.. Xlah idam mana pun, tp utk keperluan A-LEVEL EXAM.. Melihat harganya yg menjangkau rm100 sebuah, aku melihat wallet yg hny pnuh dgn resit dan kertas2 lama.. Sadis dan penuh kekecewaan.. Air mataku hampir menitis rebah ke bumi, (hahaha, bleh x? x2, gurau je).. Aku melihat aiman yg sudah pun memperoleh duit biasiswanya, dgn penuh hrpn agar ad sumbangan ikhlas yg akan dihulurkan.. Haha.. kesian pulak kat dia, so guna jelah duit sendiri yg nyawa-nyawa ikan.. Tiada BANK ISLAM berhampiran, lalu inilah masanya utk aku menggunakan kad VISA aku dgn bangganya.. haha..

(gaya aku kepada aiman semasa di cashier :-p)

Hbs pembelian buku, aku menemani Aiman ke UM utk berjumpa dgn adiknya.. Selepas itu, aku menghantarnya pulang sebelum aku ke rumah pakcik ku semula utk menjemput nenek dan adikku.. Cume apa yg aku rasa kali ini, Aiman merupakan seorang sahabat yg sgt baik.. Walaupun die bukanlah penggemar membalas msg aku, hehe, tp die sering bertnykn khabar aku, dan die jua lah yg ad di sisi aku bila aku memerlukannya.. kdg2 di CEMARA, die sanggup stay up semata2 ingin mendgr rintihan aku. Sekarang pula, wlupun dlm waktu cuti, die sudi menemani aku mencari buku a-level yg telah membuat kami berpusing2 selama sejam setgh.. Dia akan ke IRELAND insyaAllah, dan aku pula akn ke INDIA.. Masing2 akan membwa haluan msing2 tidak lama lagi.. Akan aku merindui sahabat ini, yg telah bnyk mendengar rintihan dan keluh resah aku, di smping menceriakan hari2 kelamku selama perkenalan kami.. Sejujurnya, aku xinginkan perpisahan dgnnya selepas A-LEVEL, tp perjuangan hidup perlu diteruskan.. Aku juga yakin, persahabatan ini akan berkekalan dgn keredhaan ALLAH SWT, insyaAllah.. Semoga ukhuwah yg terjalin kekal ke firdaus, sesuai dgn namanya.. InsyaAllah.. :-) TQ AIMAN FIRDAUS, JAZAKALLAH..

Sunday, January 22, 2012

PERJUANGAN..

Assalamualaikum.. Terpanggil sekali lagi utk mencoret satu lagi kisah yg tercalit dlm memori Januari 2012.. Pernah beberapa kali, beberapa org yg pnh memberitahu, "wan, terbyg nnt mcm mne lah klu ko yg jd perdana menteri".. Bukan sahaja drpd rakan, shabat, malah pnh juga guru2 aku yg mengungkap perkara yg sama.. Allah, pada awalnya, aku sekadar ketawa, memandangkan perkara ini seolah2 mustahil utk dicapai.. Namun sejak akhir2 ini, azam bertambah kuat utk menggalas sebuah tanggungjawab yg mungkin jauh bara dari api.. Perdana menteri? tugasan yg sgt besar utk dipikul, sgt sukar utk digalas.. Walau bagaimanapun, oleh kerana minat dalm politik dan pengucapan awam, terfkir sejenak, apa salahnya kalau aku memasang niat utk menuju ke arah itu? Oleh kerana itu, aku cube utk memperbaiki diri dari segenap sudut melalui sekrg.. Ad pihak yg cuba gelak atas tindak tanduk aku ini, bg mereka, PERDANA MENTERI? wow, besar sgt cita2 tuh.. Ya, mmg benar, tapi apa salahnya mencuba? Lagipun, penambahbaikan diri itu perlu walaupun bukan utk menjd PM.. Plg tidak, memperbaiki diri sbg persediaan meninggalkan dunia yg hny bersifat sementara ini..

Jumaat yg lepas (20/1/12), aku dan rakan2 yg lain ke KLCC ats satu sbb, berjumpa dan berkenalan dgn rakan2 dari kolej n univerisiti lain yg mempunyai cita2 yg sama - mengubah yg salah dan memajukan yg benar.. rsenye xperlulah aku bercerita panjang berkenaan hal ini, kerana ianya masih di peringkat pengukuhan.. Bila tiba masenya, akn aku ceritakan pada semua.. be4 that, TQ to CIK AIDA HASSAN for the keropok.. hehe.. dlm kete tersgt lh lapar, keropok tu berapa saat je lesap dh.. hehe.. n tq juga kepada AIMAN n PIDOT yg menemani aku from masjid ke blik dalam keadaan yg sgt xselesa sbb sakit yg teramat di bahagian perut.. Aiman, tq sbb papah aku wlupun aku rse mcm aku yg papah ko.. haha.. ok continue.. Maka pada hari tersebut, kami mulakn dgn sesi taa'ruf.. Kagum aku melihat rakan2 apabila mereka bercerita mengenai kisah hidup dan perjuangan mereka.. Sungguh jelas dan jitu.. Yg membuatkan aku terharu adalah kepercayaan mereka terhadap aku dlm memimpin mereka ke arah misi yg sama.. AMAN, tq so much.. Malah ada antara mereka, ABDUL AFIQ @ APEK, yg menggelar aku the next DR MAHATHIR, sungguh, itu merupakan suatu gelaran yg sgt besar utk digalas.. Siapalah aku hendak disamakn dgn TUN, apa2 pun, beliau adalah antara idola yg menjd inspirasi hidup ini.. n so the session went well.. We talked, we discussed on certain issues, n we planned what is going to happen to all of us.. Yg best, we laughed n really did enjoy ourselves.. TQ kepada NUR AZRE sbb belanja minum n makan ABC.. hehe.. Nthen, we went to KINOKUNIYA.. Plannye nk beli buku A-level, tp last2 since buku a-level sold out, so bli lah buku lain.. hehe.. owh yea, TQ SO MUCH TO THE GOVERNMENT for the voucher.. Wlupun ramai yg memperlekeh usaha ini, for me, im so thankful, at least, buku yg aku nk bli selama ni, dh pun terbeli.. tq again :-) However, msih lagi sedih sbb xjumpa buku a-level tuh.. puas mencari di MINERVA, PUSTAKA MUKMIN, MPH, POPULAR, BORDERS, sumenye xd.. xtau lah mne nk cri ag.. Crita hari jumaat xhbs lagi.. hehe, n so pas solat maghrib, kiteorg dinner rmai2 kat KLCC.. HAVOC kowt.. lama dh aku xhappy mcm ni.. gelak tawa, bercerita, sungguh menceriakan hati.. SCANDAL baru antara syam ngan azre pun berjaya dirancakkan.. haha, comel btol tgk dorg dua tuh.. haha.. Mse dalam lrt menuju ke KELANA JAYA, kiteorg lh yg plg bising dlm tren.. hbs sume pndg.. CREDIT to SOL, APAI, AIMAN, APEK, AMAN, ZUL, SYAM n AZRE.. Really guys, it was superbly fun!

SABTU (21/1/12).. Hang out lagi.. but this time, ngan rakan2 skolah lama plak.. asalnya bertujuan utk cari buku, tp buku nye xpun diketemukan.. so kiteorg borak2 lah, mkn2 kn kopitiam, then bleh plak pergi tutti fruitti n secret recipe perhabis duit.. but still, it was memorable.. AHAD (22/1/12), teman parents g KLANG, since my mom wanted to buy sari.. n there, rmai org yg from INDIA berniaga kat kat situ.. They cant speak our languange, n so, we tried to use english.. You know, their accent is a bit different compared to us , n i found it really adorable.. N yea, their skin are fairer than most of us.. Ni yg bg semangat kuat nk ke MANIPAL ni.. hehe.. kidding.. LITTLE INDIA kat klang sgt best.. u can see their culture, n i am really proud to be able to see all of this just by being a MALAYSIAN.. :-) Then malam, went to kedai mamak to meet ILHAM MULYA.. sungguh lama xketemu.. cume kali ni, our conversation was a bit serious.. N yea again, i am so glad to hav these kind of ppl in my life.. they support me, they teach me the meaning of life, n they make me grow stronger every single day.. No matter what i do, they will always cheer me up.. N they trust me, that is the most important thing in any kind of relationship.. Am told me, "xkish lah apa pun yg abg bwat, plz let me get involve in ur 'kepimpinan', at least am ad sumbang something utk abg" haha, tq so much bro for having that kind of trust in me.. To AFIQAH ZULKIFLI, not to forget, hehe, tq so much for all those words which really mean something to me.. Those kind of words make me realize how friendship should really works.. n seriously, those words make me stronger.. tq so much..


InsyaAllah i'll try to change my life towards becoming a better person, to serve my religion, my race, my people, n my nation.. For those who r watching, please bear with me as i'll try my best to pursue my ambition of becoming 'someone' for Islam, for Malaysians, n for the world.. InsyaAllah.. :-)

Friday, January 13, 2012

permulaan sebuah kisah

13 Januari 2012. 13 hari sudah berlalu sejak 2011 melabuhkan tirainya. Mungkin masih terlalu awl utk sebarang coretan buat tahun yang sy harap mampu mengubah hidup sy ini. Nmun dlm mse 13 hari ini, sy mula rse perubahan yg bsr akn berlaku. Baik terhadap diri, mahupun terhadap sekeliling. Perkara pokok yg akn berlaku dlm tahun ini adalah peperiksaan besar sewaktu bulan Mei nanti.. A-Level exam.. MasyaAllah, pantas benar waktu berjalan or shall I say, berlari. Masih lagi teringat saat pertama kali menjejakkn kaki ke alam kolej. Berbeza sungguh rsenye berbnding zaman persekolahan dahulu. Walau bagaimanapun, langkah tidak mgkn bisa ke belakang semula.. Dalam perjalanan menuju ke hadapan, mencapai matlamat kita sbg manusia dicipta, there is no turning back.. Ape2 yg telah berlaku, kita ambil pengjrn n iktibar utk pembaikan msa hdpn.. Learn from what we hav done in the past for a better future.. Bangkit drpd jatuh, cuba utk berlari sepantas mgkn bg mmperoleh masa terbaik di garisan penamat kelak, insyaAllah, moga semua faham analogi yg cube dismpaikan.. J

Coretan kali ini lebih terarah kepada penambahbaikan individu, khususnya diri sy sndiri.. Jujur kata, sy seorang yg ckup mudah terasa.. Bkn dgn kata2 rakan atau sbgnya, tetapi terasa apabila pemikiran mula bermain2.. berprasangka buruk, berfkir akan prkara2 yg tidak psti akn kbnrnnya, menghrpkan semuanya menjd milik sy.. tp sy sntiasa berpesan kpd diri sy sndiri, ats pesanan saudara/sahabat sy bahawa setiap yg berlaku itu atas keizinan Allah, mksdnya apabila sesuatu perkara itu menimpa kita, itulah yg Allah benarkan.. Yg pasti, sama ad perkara baik atau bruk, semuanya disusuli dgn hikmah yg perlu diungkai.. Mengapa diri sy jd sebegini? Mungkin kerana Allah mahu diri sy ini lebih peka, lebih tabah menghadapi kehidupan yg bila2 shaja akn ad titik noktahnya.

Awal2 tahun ini, sy diuji dgn keputusan peperiksaan yg tidak begitu memberangsangkan.. Sedih melihat gred peperiksaan yg merudum jatuh berbanding semester 1 dan semester 2.. Namun, sy berfkir, sedih sahaja tidak berguna.. perkara yg sudah terjd, seperti yg dicatat di atas, perlulah dijdkn teladan.. Lihat semula apa yg telah kita lakukan sepanjang persediaan menghadapi peperiksaan tersbut.. Mgkn ad slah n silap dalam tempoh persediaan sehingga membuatkan sy mnjd kurg bersedia utk menghadapi ‘peperangan’ kepada semua yg bergelar pelajar atau mahasiswa. Muhasabah, perkataan yg plg sesuai utk menterjemahkan kisah kali ini. Bnyk kekurangan diri ini, subhanallah, Allah lebih mengetahui segala yg berlaku, tetapi kelemahan itu perlu ditutup sedaya upaya dan ditampal dgn kekuatan menuju ke jalan Allah. Lakukan kerana Allah, niat yg terpesong drpd kebenaran dunia dan akhirat akan memudaratkan kita sbg manusia. Bnyk perkara yg perlu sy bljr, jd kepada mereka yg membaca bingkisan kali ini, sy meminta teguran dan tunjuk ajar agar kelemahan diri ini mampu diperbaiki.. InsyaAllah..

Bagi membicara perihal peperiksaan mgkn memakan masa berjam2 lamanya.. maka sy rse tidak perlu utk sy berceloteh pnjg berkenaan hal tersbut.. Something has to be done.. InsyaAllah, azam yg tercetus mampu mengubah diri yg kecil ini. Selain itu, ingin sy berkongsi sebuah kisah kehidupan sy yg sedikit berkecamuk dan mengelirukan.. Semua manusia pny sahabat.. Sahabat akrab, sahabat rapat, atau sahabiah2 di luar sne yg insyaAllah akan menjd pengiring spnjg perjalanan kehidupan kita sbg hamba Allah.. Alhamdulillah, sy pny rmai sahabat yg memahami, yg sntiasa di sisi, yg sntiasa menceriakan hari2 sy di muka bumi ini.. Doanya agar ukhuwah2 yg terjalin ini kekal ke Firdausi.. InsyaAllah.. Namun dalam rmai2 sahabat, sy pny seorang sahabat yg amat sy sygi, moga persahabatan ini dilindungi Allah SWT serta sygnya sy terhdp shabat ini insyaAllah kerana Allah SWT.. Yg menjdi permasalahnya ialah diri saya ini.. seperti yg sudah tercacat di atas, diri sy mudah memikirkn perkara yg tidak pasti akan kebenarannya. Maka apa yg sy fkir ialah, adakah sahabat yg seorng ini orgnya? Adakah sahabat ini sahabat yg sy tggu selama ini? Adakah sahabat ini anugerah Allah SWT kpd sy bg menghadapi liku2 kehidupan dunia sblum ke akhirat nnt? Perkara2 seperti ini yg sering berlegar2 di minda.. Wajarkah sy berfkir sebgini rupa? Adakah pemikiran sbgini merupakan keraguan atas rezeki, ukhuwah yg telah Allah izinkan pertemuannya? Antara sebab mengapa sy berfkir sbgini rupa adalah kerana sifat sy yg tidak gemar memaksa.. Sahabat ini merupakan seorng yg baru sy kenali.. 2 tahun sy kira termsuk tahun ini.. Maka kerana tempoh yg singkat, sy berfkir adakah benar ini yg dicari? Adakah dirinya menganggap perkara yg sama terhdp sy? Sedaya upaya sy mencuba utk tidak brfkir perkara yg tidak berkenaan, namun tewas dgn sifat yg meronta2 ingin tahu apakah kedudukan diri sy ini sbnrnye.. Subhanallah, cantik ukhuwah yg Allah sediakan, Alhamdulillah, tp seikhlas mne sy dan sahabat ini spnjg pemantapan ukhuwah ini..? Nampakkan.. Kesian sahabat ini kerana terpksa melalui semua ini, tetapi diri sy ini memang gemar berfkir pnjg perkara2 sebgini.. Soalan yg tiada jwpn dan kepastian.. penerimaan, kdg2 trfkir juga, sy yg xmenerima keadaan ini seadanya.. kesalahan yg berlaku secara tak langsung.. Ya Allah, permudahkan lah urusan hambaMu ini.. Berikan lah aku petunjuk dalam kisah persahabatan ini. Kalau benar sahabat ini lah orgnya, kuatkan lah diri kami, mantapkan lah jiwa kami, kukuhkan lah iman kami, semaikan lah keikhlasan ukhuwah seprti Rasulullah dan para sahabat. Sedih melihat diri apabila gemar mencari persoalan yg boleh memakan diri. Wahai sahabat, harap anda boleh menerima diri sy seikhlasnya.. Ampun dan maaf dipinta andai ada sbrg tingkah laku atau tutur kata yg menyakitkan. Doakanlah agar diri ini smkin tabah dlm menelusuri kisah pershabatan ini. Apa yg terbaik buat anda adalah yg terbaik buat sy. Sy bersyukur atas pemberian ukhuwah ini dan berhrp agar ianya yg terbaik buat anda, insyaAllah..

Rumit sungguh.. Namun apa yg boleh sy bicarakan adalah, semoga 2012 ini lebih mendekatkn sy dgn Allah SWT, dismping memperoleh rezeki seprti cemerlang dalam peperiksaan dan seterusnya, mampu melanjutkan pelajaran ke luar Negara seprti yg dirancang, insyaAllah.. Inilah sedkit sbnyk coretan awal buat tahun ini.. Semoga dipermudahkan, insyaAllah.. smpai di sini sahaja, moga bersua semula dalam coretan seterusnya.. Jazakallah.. Assalamualaikum J