Followers

Follow by Email

Monday, June 25, 2012

Perpisahan INTEC


Sampaikan salam buat semua

Salam terakhir salam teristimewa

Kepada kau yang tersayang

Pada teman yang ku kenang

Pemergian ku ini tak dirancang
Usah bertanya mengapa aku
Mengucap salam terakhir kepada mu
Kerna waktu berputaran
Bimbang tak berkesempatan
Melahirkan kerinduan terhadapmu
Demi sebuah kenyataan
Yang amat menyakitkan
Aku yang tidak berdaya
Hanya berserah padaNya
Salam akhir
Salam yang teristimewa
KepadaNya ku memohon keampunan
MelaluiNya ku beri kemaafan
Kepadamu
Andainya aku punya waktu
Masih ku ingin mengulangi semula
Saat indah bersama mu
Sayang tak berkesempatan
Abadikan saja salam ku di ingatan
Salam ku yang terakhir

Masa xpernah berhenti berputar.. Masa silih berganti.. Sedar atau tidak, dua tahun di INTEC telah pun smpai ke penghujungnya.. Tarikh keramat 4 Julai 2010, waktu di mana aku menjejakkan kaki ke INTEC buat pertama kali hanya tinggal sejarah.. Dan kini, 25 Jun 2012, aku pulang ke rumah membawa seribu satu memori terindah yg telah aku peroleh sepanjang 4 semester di INTEC.. Subhanallah, mcm2 yg aku belajar, mcm2 yg aku terima.. Sungguh manis kenangan itu.. Alhamdulillah, kehidupan di INTEC sedikit sbnyk telah mendekatkan aku kepada Allah.. Dek kerana tenaga pengajar juga para teman, aku seolah2 menerima 'wake up call'.. terlalu bnyk utk aku simpulkan melalui tulisan, tetapi akn ku cuba ukir kata2 menggambarkan betapa indahnya pengalaman yg ditimba selama bergelar mahasiswa INTEC..

Tenaga pengajar.. Allah, hebat sungguh mereka.. Tidak pernah berhenti mengajar para pelajar walaupun pelbagai ragam telah ditonjolkan.. Kepada semua yg telah mengajar saya, terima kasih daun keladi, sesungguhnya kata2 terima kasih ini tidak mampu membalas segala jasa yang telah dicurahkan.. Saya memohon agar para pensyarah mendoakan yang terbaik buat saya dan rakan2 dalam perjalanan menuju ke arah insan yang bergelar doktor satu hari kelak, insyaAllah...


Sahabat.. Ramai yang telah aku kenal.. Pelbagai jiwa, pelbagai rupa, pelbagai ragam, iyalah, warna kulit pun berbeza2kan.. Housemate di Cendana, subhanallah, hebat2 kesemuanya.. Mereka telah mendekatkan aku kepada Allah, syukur Alhamdulillah, dengan adanya mereka, aku mula kenal erti Islam sebenar.. aku juga kenal erti pengorbanan dalam persahabatan.. Akan aku kenang semua gelak tawa di bilik kerana aku tahu itu sume tidak akan berulang kembali.. Mun, Ain, Che Pah, Syad n Kirin, terima kasih utk kenangan itu.. Housemate di Cemara.. Hmm, perlunya sedikit huraian berkenaan seorang2 daripada mereka:




1. Aisar
Salah sangkaan ku selama ini.. Pada semester 3, aku sgkakan aku tidak boleh 'ngam' dgn bdk sorg ni.. Iyalah, org pun kata, xknl maka xcinta.. Aku cuba mengelakkan diri drpd bersgka buruk dgn dia, maka aku cuba mendkatkn diri dgn dia..  lama kelamaan, aku sdar siapa aisar sbnrnye.. Spnjg persediaan A-level, aku bnyk menghbskan masa dgn dia.. Satu per satu sifat berkenaan aisar yang aku mula tahu.. Rupa2nya, aisar punyai jiwa yg sgt lembut, cuma tidak digmbrkan.. mudah tersentuh.. dia juga seorang yg sgt tetap dgn pendiriannya.. Klu xnk, ckp xnk.. Ini yang cuba aku terapkan dlm diri aku.. Aku bnyk bljr drpd dia, supaya menjd seorng yg lbh kuat.. Aku sgt selesa dgnnya selepas kenal siapa dia sbnrnye.. Memandangkn dirinya anak bongsu, aku pula anak sulong, aku berasakan seolah2 abg kepadanya.. Walaupun sebaya.. hehe.. Dats explain y aku xkish utk buat apa2 utk dirinya, selagi bukan dosa.. Aku kisah dan pedulikannya.. n aku tahu, he is one and only of his type n xd pengganti.. Aisar, if u read this, remmbr what i told u.. ALWAYS remember ok?

2. Aiman
Baru sahaja mengucapkan kata2 selamat tggal kepadanya tadi di stesen bus.. Allah, mencurah air mata aku tatkala kami berpelukan.. Teman sebilik ku, rakan sebelah katil aku.. maka bnyk sgt kenangan aku ngan dia.. bersembang sehingga tidak tidur, ke hulu ke hilir bersamanya, bersepak terajang, subhanallah, dalam tempoh aku berkenalan dgnnya, terikat satu tali persahabatan yg sgt erat.. Aku tidak tahu bagaimana nk digambarkan dlm tulisan, tetapi Aiman seorang yg sgt berbeza.. Sgt sgt berbeza.. Dia sentiasa rajin melayan karenah aku.. Bila aku nangis, dia akan sntiasa ada.. Bila aku sedih, dialah yg menemani.. Bila aku ketawa, dia turut sama ketawa.. aku berasa sungguh 'live' tatkala dgn aiman.. DIalah juga yg mnjd master plan utk hari jadi aku.. jd sewajarnya aku menangis tatkala kata2 perpisahan dilafazkan.. msih lagi aku menitiskan air mata menulis tulisan ini, kerana aku tahu n sedar, aiman xkn ad pengganti.. sedih aku mengimbau kembali saat2 aku bersamanya.. namun apakan daya, perpisahan pasti menyusul.. aku berharap, persahabatan ini kekal, insyaAllah ke firdaus, sesuai dgn nama pnjgnya.. Aiman, tq so much utk semua.. Aku xtahu nk kata apa.. Kenangan kau dgn aku terlalu bnyk.. akn aku kenang semuanya.. akn aku simpan semuanya man.. maaf klu prnh tersinggung.. :'-(

3. Mad
Seorang lagi yang menjd tempat bebelan aku.. Aku rasa dlm kalangan housemate2 aku, dialah yg plg byk yg aku buat dosa.. Mrh xbertempat, down xbertempat.. Aku tidak tahu, tetapi kdg kala aku terlalu menghrp dlm persahabatn yg telah terjalin ini.. aku bnyk menyusahkan diri mad, smpaikan aku tidak tahu reaksi sperti apa perlu aku lakukan.. kdg2 kala terlbih, kdg kala terkurg.. aku cuba jd yg terbaik utk sahabat seorang ini, tetapi apakan daya, kdg kala aku rse aku tdak mampu, tidak seperti apa yg dihrpknnya.. Maafkan aku utk itu.. Aku tidak lah sepandai, selucu, sehebat yg lain, namun aku cuba yg terbaik dlm pershbtn ini.. Mad seorang rakan yg baik, cuma kdg kala kami tidak sefahaman, mgkn dua2 anak sulong kowt, jadi 'kepala hantu' sikit berbanding yg lain.. InsyaAllah akan bersama ke manipal.. Jika dizinkanNya, bersua lagi di sana, bersamalah meniti kehidupan sbg pelajar medic..


Hafizi, Amman, Sol, Apai, Mek dgn Aizul, kalian pun bnyk mengjr sy erti persahabatan.. Akn sgt merindui kalian. Seorang2 dgn potensi masing2, terlalu sukar utk jumpa pengganti mereka.. Bilalah lagi akan diizinkan Allah utk kita bersua.. Sedih tatkala memikirkan soal ini.. Kenangan yang terpalit - makan bersama, gelak tawa bersama, berjalan bersama, tidur berhimpit, semuanya terlalu indah n bermakna buat aku.. Kepada classmates, fawzul, pika, azri, khairul, hakim juga yg len, terima kasih juga atas hilai tawa di dalam kelas.. tnpa kalian, kelam kelas itu..



Ya Allah, terima kasih atas kurniaan Engkau kepada aku.. Biasiswa juga kenangan di INTEC.. Sahabat2 yang telah Kau kirimkan kepada aku bukan calang2 org, mereka hebat2 belaka.. Beruntung dan bersyukur aku atas pemberian Engkau ini ya Allah.. Engkau menemukan kami, jua memisahkan kami.. Namun aku berhrp, perpisahan ini hny di dunia, dan persahabatan yg telah terjalin akan menjd semakin utuh dr semasa ke semasa.. Aku juga berhrp agar persahabatan ini mampu membwa kami bersama ke JannahMu ya Allah.. Kau berkatilah persahabatan ini.. Tiada apa yg mampu aku lakukan selain berdoa.. Terima kasih ya Allah, aku bersyukur sgt2 atas pemberianMu ini, pemberian yang paling berhrga, persahabtan kernaMu ya Allah.. Aku sygkan mereka keranaMu ya Allah.. Tabahkanlah hati aku dlm menmpuhi saat2 perpisahan ini.. Tidak tertnggung diri ini ya Allah... MAAFKAN JIKA ADA TERKURG DI SANA SINI WAHAI SAHABAT, jika tidak di dunia, insyaAllah di akhirat.. UKHUWAH FILLAH ABADAN ABADA.. UHIBBUKUM FILLAH.. Assalamualaikum..









Tuesday, June 19, 2012

WITH YOU

"If I got you, I don't need money, I don't need cars, girl you are my all..."



Ever heard of this song? Yea, WITH YOU sang by Chris Brown.. Wonderful song.. JB sang that song before.. One of the reasons why he got so famous nowadays (dont ever think that i am one of his fans).. Anyway, im not going to talk about the song.. Its not my job.. I'm not Randy Jackson or so called the famous Simon Cowell.. I just wanna describe a bit part of the lyrics in that song.. The line that i just type above.. From that part, I thought of something.. FRIENDSHIP.. If you really care n sincere in ur friendship, u wont even bother whether ur friend owns a car, or whether he is anak Dato or anak Tan Sri.. U will accept him just the way he or she is.. (Bruno Mars' song came across my mind).. 

Me? I dont really mind who my friends really are.. He/ she can be from KL, or even from FELDA KAHANG (no offence AMAN, hehe).. As long as he/she fulfilled the following criteria:

1. SINCERE
My friends should be sincere in our relationship.. They become friends of mine not becoz of what i owned, but who i am.. If I throw away my car, throw away my money, just an ordinary guy that doesnt even exist under the google map, they will still stick with me.. When i laugh, or even when i cry, they will still accept me.. THEY WILL ACCEPT ME JUST THE WAY I AM..

2. DOES NOT TAKE ADVANTAGE ON ME
Symbiosis - Parasitism, Commensalism and Mutualism.. Commensalism is fine.. I will gain benefit from them, and they will gain benefit from me.. Both win.. Both success.. No problem with that.. Mutualism? Sometimes ok, sometimes, no no.. When they gain too much advantage from me, and i gain nothing, if its too often, it makes me feel that im being used.. Im glad to help, but u know, there is a feeling which makes me think that they become my friend just to gain something from me.. Parasitism? TOTALLY not right.. U gain and i loss? If its for good, i dont mind, seriously.. BUT if its like killing me from the back, ah ha, u'll get back what u give.. HAHA.. :p

3. BERINGAT AND TUNAI JANJI
When im not there, they will think of me.. For instance, a group of my friends are eating burgers bought from Burger King.. And i'm not there.. They will save a burger for me later on when i present.. (Err, lame example, but u get the idea right? huhu).. And when they make promises, they fulfill them.. Fot example, they say, "Shazwan, best bud forever!" and they will act like how best buds should act.. Not only literally, but mentally and physically.. U know what im saying? huhu.. ACTION SPEAKS LOUDER THAN WORDS KAWAN2..

4. ALWAYS BE THERE FOR ME
Tgh nangis ke, tgh sedih ke, tgh gembira ke, tgh sakit hati, dia akan ada.. Xkisah lah ape yg terjadi.. Plus, dia akan tau dgn sndirinya klu ad sumthing wrong yg terjadi.. They will come to me n ask whether im ok or not.. Bukan masa senang je dorg akan ada.. And when i'm not around, they will ask me where do i go or when will i come back.. Tanya bila nk balik bkn sbb nk pnjm barang ke pe ke, tp sbb mmg nk aku balik.. Ha, kwn mcm tu, its hard to find, but there are still a few of them out there tgh berlari2 anak.. hehe

5. MAKES ME HAPPY
THEY WILL CHEER ME UP instead of making me sad and angry.. Adatlah, in a relationship, friends got in fight, quarrel bout silly things, but last2, berbaik semula.. Baik semula n the bond will get stronger.. Baik semula je xbagus jgk, mendatar je tahap ukhuwah tu.. No No, friendship is just like jigsaw puzzle, u fill my emptiness, n i'll fill urs, together lengkapkan kehidupan.. :-)

6. JEALOUS? SUPPORT LAH KWN!
 Owh no no no, xd jealous2 dgn kwn ni.. If kwn berjaya, kita tmpang gembira.. Bukan kita pendam dlm hati sntiasa nk berlumba2 dgn dia.. Pastu klu ad sumthing yg beri die kebaikan, kita cuba sedaya upaya utk halang.. Kwn apa ni? COMPETITION AMONG FRIENDSHIP ALWAYS END UP IN HATRED.. I really need friends who will support me in whatever i do.. Build me, complete me.. InsyaAllah, i'll do the same to them..

Banyak lagi lah sbnrnye kriteria2.. But, to summarize, i just need a friend who is loyal, sincere and honest in friendship.. Xpentingkan diri.. Yang always love me, accept me just the way i am.. Thank you kepada kwn2 yg melengkapi ciri2 di atas, yg belum tuh, huhu, no comment.. I'll try to be the best for you, hoping u'll be the same, but just so u know, i wont hope much, sbb MANUSIA LAIN2 WARNA KULIT.. Aku layan baik mcm mana pun, blum tntu dia akan lyn aku mcm tu.. Semoga bahagia dunia akhirat lah ye.. InsyaAllah, kwn yang baik tu akan seiring ke FIRDAUS nanti.. sama2 kita doakan.. Ok, thats all for now.. 2 more papers to go, come on come on! wish us all the best yea readers! ASSALAMUALAIKUM :-)

Thursday, June 7, 2012

Sekadar Luahan

Setiap perkara yang aku lakukan bersebab.. Hidup di bumi Allah ini hanya sementara, maka izinkan aku mengisi setiap saat dengan perjuangan ke arah membina ukhuwah yang utuh demi kesejahteraan di akhirat kelak.. Setiap pertemuan itu mempunyai seribu satu cerita, namun akan aku simpulkan kesemua kisah menjadi sebuah sinopsis indah yang bakal menjadi memori terindah tatkala perpisahan menyinggah.. Berilah aku peluang mencuba selagi nyawa dikandung badan.. Kerana tatkala malaikat diutus mencabut nyawa dari jasad ini, terputuslah hubungan manusia dengan dunia kecuali sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang selalu mendoakan.. Izinkan aku bersedekah, menyemai benih2 subur dalam ukhuwah ini.. InsyaAllah.. 

Tuesday, June 5, 2012

Nota Pagi


 

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi S.A.W bersabda, "Sesiapa yang tidak berterima kasih kepada manusia, ia tidak bersyukur kepada Allah." (Riwayat al-Tarmizi)
Daripada Anas r.a, Nabi S.A.W bersabda, "Tidak sempurna iman seseorang daripada kamu sehinggalah ia mengasihi saudaranya seperti ia mengasihi dirinya sendiri." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Pesanan ringkas buat diri saya dan juga pembaca. Tidak salahkan mengucapkan lafaz kata terima kasih kepada mereka yg berbakti kepada kita? Walau sebesar zarah pun pertolongan mereka, ucapan terima kasih itu perlu sebagai tnda penghargaan kita kepada mereka. Hari ini hari kita, mana tahu, esok lusa, giliran mereka?

Juga, kasihilah saudara kita. Buang jauh sikap pentingkan diri kerana kita hidup di dunia ini bermasyarakat. Jangan benci membenci, kerana asas agama Islam itu kasih dan sayang. Tidak bersatu umat Islam kini kerana kurangnya kasih, kurangnya keprihatinan sesama sendiri. Tidak mengapa utk tidak dikasihi, kerana apabila kita mengasihi saudara kita kerana Allah, maka makin dekat diri kita kepadaNya.

Maka dengan kesempatan ini, sahabat, terima kasih atas segalanya.. Dan percayalah, uhibbuka fillah, insyaAllah.. 

Nota buat sahabat:
Ya Allah jagalah sahabatku, lindungilah ia dengan perlindunganMu, kuatkanlah pancang kakinya agar selalu teguh berada dijalanMu, kuatkanlah jasadnya dengan segala anugerahMu, kuatkan ruhnya dengan ruhMu, buat ia tersenyum, semangat dan istiqamah dijalanMu, ya Allah izinkanlah kami kelak bisa bertemu di syurgaMu.
Nota akhir (lari tajuk sikit, hehe):
"Cinta yang kucari adalah cinta Ilahi. Hati ini masih belum benar-benar mencintai Ilahi, aku tidak rela meretakkan cinta yang kusulam dengan cinta ajnabi. Carilah cintaNya yang hakiki, nescaya kau tidak kecewa dengan duniawi."