Followers

Follow by Email

Saturday, September 22, 2012

Sekilas Tragedi


Assalamualaikum..
Apa khabar sekalian pembaca? Sebulan lebih menyepi, akhirnya penulis kembali ke ruangan penulisan. JOM seperti biasa, tepuk dada tanya iman, mantap kah? Dah sediakah untuk pergi menyahut panggilan ilahi? Kalau belum ayuh kita segera menggerakkan diri kita untuk sentiasa beribadah kepadaNya dalam setiap yang kita lakukan. Berdoalah sentiasa kerana doa itu senjata kita yang terhebat..

Dari Ali r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:
"Doa adalah senjata bagi orang-orang mukmin, tiang bagi agama, dan nur bagi langit dan bumi".
(HR Hakim)

A-Level

Seawal jam 8 pagi on 16th of August 2012, penulis memecut laju ke arah Sri Petaling, menuju ke rumah sahabat penulis Ahmad Aiman Firdaus. Plannya, kami bercadang untuk ke INTEC bersama-sama bagi mendapatkan result A-Level kami. Owh yea, kami tidak berdua, tetapi bertemankan AISAR, HAFIZI, SULAIMAN, MAD dan AMAN. Dipendekkan cerita, walaupun kami bertolak awal, atas sebab-sebab tertentu yang melibatkan driver kami, kami hanya tiba di INTEC jam 1 tengah hari. Dipendekkan cerita lagi, I was the last among us yang ambil result. Paling tak boleh nak dipendekkan lagi, Indonesia is my destiny. Say bye2 to INDIA, INDONESIA, here I come..
Tipulah if penulis kata penulis xsedih. Waduh, seminggu penulis mencurahkan air mata. Credit to AMAN who spent a night with me just to calm me down. TQ SO MUCH AMAN, seriously, that night when the result was out, I really need someone beside me and he was there. Anyway, I was sad because I couldn’t go to the place stated on the offer letter when I received it back on 2010. Secondly, I was sad because I felt that I have led both of my mom and my dad to fell disappointed. Third, because I have to be apart from a few of my close friends who have I treated as my own family when we were in INTEC. Sad, angry, disappointed, but what to do, things have already happened. This is my destiny, there might be silver lining behind all of these, I shall just wait and see what Allah has planned for me.

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH SWT mengetahui sedangkan kamu tidak.”
(al-Baqarah:216)

UKRIDA, Jakarta Barat

Here I am now. Universitas Kristen Krida Wacana or also known as UKRIDA. Located at Jalan Arjuna, Jakarta Barat, FAKULTAS KEDOKTERAN is where my journey of becoming a doctor begins. As soon as we arrived at BANDARA SOEKARNO-HATTA, a few of my seniors were already waiting at the airport. ABG AFIQ AND ABG HANIF, two of the seniors who were willing to sacrifice their holidays just to be with us, the juniors. Truly speaking, Malaysian seniors here in Jakarta are really nice. They helped us a lot during GAMALIEL or the orientation week in UKRIDA, and they even held another orientation called WOW 2012 just for the Malaysian juniors at the Malaysian Hall. GAMALIEL? ERGH! WOW? FUN HABIS! I should not really talk about what had happened during GAMALIEL, you guys can imagine what had happened right? Clue, it was an orientation week. (Pkir2 lah sendiri, kalau tulis and dapat tahu kang, jenuh penulis nak jawab nanti). Now I miss my Malaysia.

UKRIDA, again

Most of the lecturers are cool. Lectures? I am still in the 1st BLOCK or the beginning of the 1st SEMESTER, so really can’t comment on that for now. I can just say that I can’t wait for the real MEDICINE SUBJECTs to be started. Local students? Ahha, most of them are nice. Even though most of the time they were laughing at the way we speak their language. Kelakar sangat kot orang Malaysia cakap bahasa Indonesia. Kadang-kadang terasa ada dekat dalam sinetron. Tercari-cari mana sorok kameranya. Owh before I forgot, most of the local students are just 17 and 18, they just graduated from high school. Unlike us, they don’t have to go through FOUNDATION. Although age gap is only 2 years, but kematangan jauh berbeza. Oklah, satu cerita pasal mereka. Pantang tengok mic, semua berebut nak cakap even lecturer ada kat depan. Cakap pasal apa? Haha. Mostly melalut.

I miss English so much.

Friends, Seniors

Sekarang ini, penulis bersama dengan AMAN, sebilik di rumah PAK DONI, tuan rumah kepada rumah sewa ini. Selain penulis dengan AMAN, RADHI, FITRI YUSOF dan ZULHUSNI juga serumah. Mana yang lain? Bersepah-sepah, merata-rata alam. But Im moving out soon, I rent a house which cost me 12 JUTA RUPIAH for 2 years, and im going to stay with AMAN, MAD and APAI. Dulu kami ber10, tetapi as masing-masing dah pecah, di INDONESIA kami berempat. Ada lagi dua orang yang akan stay dengan kami di rumah baru itu nanti. Just nak cerita sedikit mengenai perasaan ini. Muka mungkin nampak keceriannya, tetapi hati masih lara akan dugaan yang Allah dah turunkan. Sangat membutuhkan waktu untuk pulih kembali seperti sedia kala. Hati juga amat merindui kenangan di CEMARA, bersama 6 yang lain. Juga mengenangkan rakan-rakan lain yang pernah sama ketawa, sama menangis. As sekarang sebilik dengan Aman, so nak cerita sedikit pasal dia. HE IS VERY KIND, I like the way he manage his time, always with his Quran, always with his muka jantan. He scolded me, he knocked my head, not because he wanted to, but he has to. I was not as strong as before, and still am, but he is there for me to rise me up. MUHAMMAD, another person who brings hope to my life. He is my classmate now. Without these 2 person, I don’t know how I can live in Jakarta. ABG HANIF, one of my seniors, like my own brother, he helps me in settling down, guides me on becoming a new JAKARTAian.. Thank you so much to all of you, termasuk yang tidak disebut, you guys are my strength here in Indonesia.

Sesungguhnya orang Mukmin itu bersaudara
(Surah Al-Hujurat : Ayat 10)

La Tahzan

Kita hampir ke penghujung penulisan. Sedih, memang sedih, tetapi sampai bila? Penulis jujur masih memerlukan waktu untuk menerima keadaan, bukan kerana penulis tidak redha, tetapi penulis masih dalam keadaan terkejut dan terus menantikan hikmah atas segala yang terjadi. Waktu dan kekuatan. Itu yang penulis perlukan buat masa ini. Doa, insyaAllah seperti yang telah disebut, merupakan senjata terhebat buat kita semua. Baik buat penulis yang sedang bersedih, mahupun mereka yang sedang gembira.

Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah SAW bersabda:
"Barangsiapa mahu supaya doanya dikabulkan ketika dalam keadaan kesempitan atau kesusahan hendaklah dia banyak berdoa ketika dalam kesenangan".
(HR Tirmizi)

Itu sahaja untuk kali ini. Semoga bertemu kembali, insyaAllah.

P/s :
  1. 1.  Buat sahabat semua yang membaca, penulis rindukan kalian. Doakan penulis agar sentiasa tabah dan insyaALLAH samalah kita berjaya dengan cita-cita dunia dan akhirat. Jangan lupakan penulis ya.

  2. 2.       SAUDARA AISAR, good luck k?




    1. 9 comments:

      fzhr said...

      dear wan, im happy for you to know that you're settling down in indonesia just fine. i just wanna say that you're lucky because out of 10, you still have four of your bestest friend with you. to be there to keep you strong and be with you all way through. aku faham rindu kawan tu macam mana, aku faham rasa empty yang tiada orang boleh ganti tu macam mana. rasa bila kau gelak, kau nak kawan kau yang jauh tu ada disitu dan gelak dengan kau. bila nangis kau nak dia yang datang dengar dan usap belakang kau. i want you to know that you're lucky, because you still have four. i have none. imagine that.

      Fatimah az-Zahrah said...

      :) semoga bebahagia

      NgeTarb said...

      Salam wbt,

      banyakkan bersangka baik dengan allah...
      Akan datang banyak cabaran dan ujian yang memerlukan pergantungan dan penghadapan yang tinggi kepada Allah...

      rabbi yassir wala tuasir

      nazzrin ismail said...

      Masih ada peluang dan ruang. Gunakan sepenuhnya :)

      Solihin Mahadi said...

      Thinking of writing the same thing like pae. Seriously something is wrong here. Not because of the seniors or other juniors. It is me. Even when the place is freaking awesome without friends it seems very dull. Hopefully tomorrow will be much better. Good luck and be happy wan.

      unknown said...

      gwed luckss, strive life to the fullest...wuhuuu

      Shazwan Sazali said...

      Tq semua ats nasihat dan teguran.. InsyaAllah, doakan agar semuanya kembali stabil.. Amin.. Buat yang lain juga, gudluck yeah! Moga semua mencapai cita2 yang dihajatkan.. sambil mendpt keredhaan Tuhan yang satu :-)

      Syamsul Amri said...

      :) nice to know that you are coping quite well... teruskan bersemangat wan... :D insyaAllah kita semua berjaya... jangan sedih2 ye.. nanti kite skype agi... :D

      Muhammad bin Shahrulzaman said...

      salam.. awk2.. jgn sedih2.. insya Allah, saya and the gang still ada lagi kat sini.. same2 kita habeskan kat sini k.. insya Allah, kdg2 awal2 ni nmpak susah, tapi insya Allah akhirnya nanti manis.. :)