Followers

Follow by Email

Thursday, February 28, 2013

Harga Minyak di Malaysia - Mahal atau Murah?


Penulis tertarik dengan manifesto Pakatan Harapan Rakyat menjelang PRU-13.


“Harga minyak turun”. Inilah perkara pertama yang mereka gariskan buat menarik hati rakyat untuk mengundi mereka. 

Penulis senyum seorang diri. Daripada dulu, manifesto ini menjadi favourite mereka. Sejak PRU-12 lagi. Nampaknya, mereka ini pantang menyerah.

Mahal sangatkah harga minyak di Malaysia? Penulis menjadi sangat tertanya-tanya.

"Wan, harga minyak dekat India dekat rm6 lebih, thats why dekat sana banyak guna minyak diesel.."

"Mak ai, mahalnya harga minyak di Indonesia. Seliter sampai rp9000 lebih, agak-agak dalam rm3 lebih kut!"

Minggu lalu penulis ke Singapura. Menjeling juga mata ini ke arah stesen minyak di sana. Seliter sekitar $2, lebih kurang rm5.00. Di Thailand, harga minyak pula rm4 lebih seliter. Filipina, rm5.54 seliter. Nampaknya, harga minyak di Malaysia sangat rendah. Tetapi, penulis tetap tidak berpuas hati, sebab nanti ada yang berkata, ini semua media arus perdana, sokong kerajaan. Maka, penulis terus mencari sumber.

Ada suara yang berkata, media tidak adil apabila membanding Malaysia dengan negara-negara yang bukan pengeluar minyak. Singapura, Filipina, pengeluaran minyak mereka tidak setinggi Malaysia. Mereka berkata, the fuel price could go lower as we are oil-producing country.

Ok, kali ini, jom kita bedah kes!


Malaysia merupakan pengeluar minyak ke-27 di dunia, menghasilkan 693,700 bbl minyak dalam sehari. Harga minyak $0.61 seliter untuk RON95. Argentina, pengeluar minyak ke-26 dunia, menghasilkan 796,300 bbl minyak dalam sehari, harga minyak $0.92 seliter untuk RON95. Mesir, pengeluar minyak ke-28 dunia, menghasilkan 680,500 bbl minyak dalam sehari. Harga minyak $0.975 seliter untuk RON95. Aik,  kenapa Malaysia lagi murah?

Arab Saudi menghasilkan 11,150,000 bbl minyak per hari. Kuwait menghasilkan 2,682,000 bbl minyak per hari. Qatar menghasilkan 1,631,000 bbl minyak per hari. Sedangkan Malaysia menghasilkan hanya 693,700 bbl minyak per hari. Ada pihak membandingkan harga minyak Malaysia dengan negara-negara ini, sudah tentulah mereka lebih murah, lihat sahaja jumlah minyak yang mereka keluarkan. Jadi, perbandingan siapa yang lebih tidak adil?

Kita bedah kes lagi untuk pengetahuan kepada semua. Indonesia dan India, harga minyak mereka jauh lebih mahal walaupun kedua-dua negara ini masing-masing menghasilkan 982,900 bbl minyak dan 897,300 bbl minyak per hari, lebih banyak daripada Malaysia.

United Kingdom, menghasilkan 1,099,000 bbl minyak per hari, lebih tinggi pengeluaran mereka berbanding Malaysia, namun harga minyak mereka $2.28 seliter untuk RON95.  Brazil, menghasilkan 2,633,000 bbl minyak per hari, harga minyak mereka $1.35 seliter untuk RON95. Sekali lagi, Malaysia menghasilkan 693,700 bbl minyak dalam sehari. Harga minyak $0.61 seliter untuk RON95. Murah tak murah?

Ok, dah pening ek? Last tau.

Canada, pengeluar minyak ke-6 terbesar dunia, menghasilkan 3,592,000 bbl  minyak sehari, harga minyak mereka $1.18 seliter untuk RON95. Aduhai, lagi mahal juga. Malaysia pengeluar minyak ke-27 dunia pun, harga minyak jauh lebih murah, lebih kurang 50% berbanding Canada.

“Jikalau kita mahu berubah dan berusaha menjadi lebih baik, kita mesti membandingkan dengan pelajar yang setara atau lebih pandai daripada kita.” – kata-kata yang dipetik daripada blog pro-pembangkang.

Penulis dah pun membandingkan negara yang lebih maju dan negara yang kurang maju.

Penulis lihat sendiri. Kawan penulis lihat sendiri. Kami saksi kepada harga minyak luar yang lebih mahal berbanding Malaysia termasuk negara pengeluar minyak sendiri.

Fakta bukan daripada media Malaysia. Harap maklum. :-)

Didiklah diri untuk bersyukur, hujan emas di negeri orang, hujan batu negeri sendiri. Peringatan buat penulis juga.

p/s: Malaysia spends US$14 billion subsidising gasoline, diesel and gas each year. Removing fuel subsidies has been on the global agenda. however, all SE Asian countries have high average subsidisation rate, except for Singapore with zero rate and Cambodia with negligible one. Three of them (Indonesia, Thailand and Malaysia) are in the world’s top 20 largest fuel subsidisers in dollar terms. Malaysia is the second-cheapest Asian nation for fuel (10th globally). This facts are taken from UK Foreign and Commonwealth Office. 

Assalamualaikum.

2 comments:

khalid sitiawan said...

syabas SYazwan..

Mohd Akmal Hakim Mokhtar said...

facts tak berapa cukup haha. kena tengok jugak dari segi fuel consumption(argentina 15bbl/day/1000people, Malaysia 19bbl/day/1000people), annual income spent on fuel(Malaysia 2.4%, Brazil 1.49%, UK 1.61%, canada 3%) average daily income(canada $137, Malaysia $31), poverty rate (kot), mcm brazil & argentina ada option untuk guna biofuel(Argentina has 13% of the world's natural gas vehicles & 5th largest biofuel producer, Brazil is 5th largest biofuel consumer). tgk jugak public transportation dan sebagainya. semua fakta boleh google. negara mcm india, indon tu tak perlu compare. Negara arab lagi la. buat research sendiri boleh je & selamat maju jaya.