Followers

Follow by Email

Thursday, April 12, 2012

Cinta Dalam Diam


Pd minggu lepas, terpggil sy ke usrah STYLO ISLAM utk satu sesi pembentangan.. Aslnya terfkir utk berbicara soal hudud, namun ats prbncgn awl dgn beberapa sahabat rapat, isu hudud mgkn berat utk dibawa.. Makanya sy memilih tajuk yg lbh ringan, yg sdg kita alami, iaitu CINTA..


Cinta dlm Islam sering menjd persoalan kepada kita semua.. Boleh ke couple? atau mgkn ad yg membenarkn dgn cara "aku sygkn die kerana Allah".. Maka ingin sy tnykn, sejauh mana kita meletakkan Allah sbg yg utama dlm kita bercinta dgn kekasih kita?


Suke sy bercerita berkenaan kisah Saidina Ali serta Fatimah.. Dipendekkan, Saidina Ali punyai perasaan kepada Fatimah, namun lgsg xdiungkapkn.. Dtg Saidina Abu Bakar juga Saidina Umar utk meminang, namun ditolak Nabi Muhammad S.A.W.. Saidina Ali hairan, kerana dirinya berasa Abu Bakar dan Umar adalah manusia yg sgt hebat, apalah sgt nk dibndgkn dirinya yg jauh lbh muda.. Selepas disruh rakannya, maka Saidina Ali pula yg mencuba nasib.. Sungguh x dia sgka, pinangannya diterima.. Apabila bertny kpd baginda, baginda menjwb bahawa sudah smpai pesanan Allah kepada baginda utk trima pinangan Saidina Ali..


Maka di sini disimpulkn bahawa cinta yg dikurniakan Allah kepada Ali adalah sbg ujian, utk melihat sejauh mana die mampu utk menjaga perasaan yg diberi.. Lantas Allah membalas kejayaan Ali dgn meminta Nabi Muhammad utk terima pinangan Ali terhdp anak baginda, Fatimah..


Jikalau belum bersedia utk menikah, maka lbh baik kita mengamalkn cinta dalam diam.. Diam itu sbnrnye adalah bukti cinta, juga sbg tnda bg memuliakan si dia utk tidak mengajak menjalin hubungan yg terlarang.. Hati setiap manusia perlulah dijaga agar kesuciaan yg diberi tidak dirosakkan.. Cinta dalam diam memuliakan kesuciaan diri dan hati, menghindarkan diri daripada hal2 yang mampu merosakkan izzah dan iffah.. Sebenarnye, diam itu lah bukti setia, meyakini bahawa Allah lah penguasa ke ats segalanya, termsuk perasan cinta yg dikurniakan kpd kita.. Sperti kisah Fatimah dan Ali, asalnya dua2 memendam rasa, namun akhirnya dipertemukan juga.. Diam kita tersimpan harapan, kekuatan yg mgkn Allah akn jdkn kenyataan.. Dalam diam, sbnrnye kita akan terus berhrp kpd Allah, dan yakinlah bahawa Allah tidak akan pernah memutuskan hrpn hambaNya yg trus berhrp.. Walau bagaimanapun, kalau cinta itu tidak menjd kenyataan, biarkn lah ianya trus diam, dan yakinlah, melalui waktu, Allah akn hapuskan cinta dalam diam itu dengan memebri perasaan cinta yg lbh indah bersama org yg lebih tepat.. KALAU BENAR CINTA KERANA ALLAH, BIARKAN IA MENGALIR IKUT ALIRAN DAN KETENTUAN ILAHI...


Jika kita masih lemah atau dlm keadaan tersepit, berdoalah kerana doa itu snjata terhebat.. Kepada kaum Adam, sesiapa sahaja antara kita yg sudh sggup menikah, maka menikahlah, sesungguhnya menikah itu memelihara mata, kemaluan dan sbgnye.. Namun jika msih blum bersedia, berpuasalah selalu, kerana puasa itu bertindak sbg penahan..


Cinta dalam diam.. Jgn membenci perasaan itu kerana ianya kurniaan Tuhan.. Jaga kesuciaan cinta itu bagi meraih syurga kelak, insyaAllah.. Cintalah dr jauh, kerana kehadiran psgn kekasih itu tidak akan mampu jauhkan kita dr cubaan, hny mampu menggoyahkan iman.. Cintalah secara sederhana, memupuk cinta itu akan membuat kita bertmbh derita, mengundang kekecewaan buat mereka yg sntiasa menghrpkan balasan..


Memetik ayat 216, surat Al-Baqarah yg ad menyebut, mgkn perkara yg kita suka itu perkara yg bruk, berserahlah kepada Allah kerana Allah lebih mengetahui.. Juga yakin dgn janji Allah melalui surah An-Nuur, ayat ke 26, lelaki yg baik adalah buat perempuan yg baik.. atau sebaliknya.. InsyaAllah..


Sekian sahaja coretan kali ini.. Perkara yg baik itu, smpaikan lah kepada yg lain, agar msing2 membawa bekalan yg baik utk kegunaan akhirat yg kekal abadi.. InsyaAllah

1 comment:

nadhirah baharin said...

Salam wan. :)
Nice post. Hee. ne ha, bile ckp pasal cnta dlm diam ne teringat 2 cerita indon. aku baru khatam movie ne dlm mngu lepas. haha. ketika cinta bertasbih n dalam mihrab cinta. Cinta dlm diam diangkt mnjadi salah satu tema crita. hehe. aku tlmbt tgok citer ne. kot2 korg dah tgok lame dah kn? Haha. xpe2, tgok lepas alevel nti k? :)