Followers

Follow by Email

Monday, March 12, 2012

Kopiah Kuning??


Sewaktu minggu peperiksaan percubaan, terfkir aku utk menemani AISAR AHMAD ke KUALA KANGSAR sesudah hbs peperiksaan.. Kemudian aku juga terfkir utk ke RUMAD MAD buat julung2 kalinya.. Aku menyuarakan keinginn ini kepada sahabat terbaik ku itu.. Tidak ku sangka, hny selepas beberapa minit aku memberitahu dirinya, ibunya sudah pun mengetahui hal tersebut n bersedia menerima kehadiran aku ke KLUANG.. Haha, segan aku jdnya.. Terasa mcm menyusahkn pula.. Tetpi memikirkn yang aku tidak pernah bertandang ke teratak MAD, jadi aku ambil keputusan utk menemaninya pulang ke KLUANG..

Setibanya aku di KLUANG, bapa MAD, pakcik SHAHRULZAMAN dtg menjemput.. Setibanya aku di rumahnya, aku terasa seakan2 berjumpa dengan keluargaku sendri.. drpd MAK TOK, smpailah ke adik2nya, semua sgt menerima kehadiran aku sbg tetamu.. Mereka juga sgt peramah, mudah utk aku memulakan sbrg perbualan.. Awalnya menjd segan, melihat saudara2 mad semuanya ad di rumah, namun aku membiasakn diri, kerana aku berasa seolah2 aku pun dlm kalangan mereka disebbkan sifat mereka yg mudah menerima.. Aku mnjd selesa dlm klgn keluarga itu.. Tambahan pula, tidak putus2 aku dijamukan dengan mknn.. haha, hilang trus diet aku.. Sgt berterima kasih kepada MAKCIK yg telah bnyk menyusahkan diri.. Terasa menyusahkan apabila memasakkan nasi lemak seawal subuh.. Tiada apa yg mampu dibalas melainkan doa dan ucapan terima kasih yg tidak terhingga.. Malam pertama aku di rumah MAD, aku diajak ke MASJID JAMEK TAMAN KASIH kerana ad ceramah Maulud Nabi.. Sungguh menarik ceramah yg diberi oleh Ustaz Mahyuddin from UTM Skudai.. Kelakar dan sgt sempoi..


Keesokan paginya, aku dibawa bersiar di sebuah bukit (nth xtau pe nama bukit tuh) sebelah rumah MAD.. From top, dpt tgk hmpir the whole kluang.. sgt cntik lukisan Allah.. Gunung jauh yg diselubungi kabus bak terapung2 di atas air.. Cantik, dgn angin meniup pipi, lembut dan sayup.. Terasa sgt tenang apabila berada di atas bukit itu..


Sepanjang tempoh bersiar2 itu, aku mendekatkn diri dengan keluarga MAD, khususnya adik2nya.. Peramah sungguh mereka.. Aku berbual dgn mereka agr mereka tidak berasa segan dengan kehadiran aku.. Awalnya mgkn msih janggal buat mereka, tp lama2, mereka berasa selasa.. Adik mad yg plg kecik tu bleh lagi meminta aku memimpin tgnnya sewaktu trun tgga.. Haha, adik beradik semua serupa, hati baik, peramah orgnya.. Sesudah sarapan, ibu MAD memberitahu aku bahawa mereka ingin membwa aku sama pulang ke kampung.. Memandangkan aku pun tidak ke mana, maka aku menerima pelawaan tersbut.. Maka aku ke simpang renggam, kampung MAD sebelah ibu.. Pun besar keluarganya.. Terasa seronok kerana mereka trut boleh menerima kehadiran aku, seorang asing yg baru pertama kali menjejakkan kaki ke rumah mereka..


Malam kedua aku di Kluang, aku diajak oleh MAD utk berjalan2 di kwsn sekitar Kluang.. Kali ini, seorang lagi sahabat aku, AMAN trut serta.. kami ke rumah teman lama mad.. Maknya kwn mad sgt peramah orgnya.. Terkejut aku apabila makcik sudah pun mengenali aku sebelum aku sempat utk memperkenalkan diri.. Tertny2 juga, bagaimana makcik ni tahu siapakah gerangannya aku? Rupanya aku dikenali melalui blog aku dan juga facebook.. Bgus lah makcik ni, up to date with the modern technology.. After berbual buat seketika, AMAN membawa kami ke rumahnya di FELDA KAHANG BARAT.. Aku terasa sgt sronok kerana dibawa berjalan oleh mereka berdua.. Haha, cumenye xd rezeki lah nk msuk rumah Aman, jam wktu tu pun dh hmpir 12 mlm, terasa mengganggu plak ke rumah org wktu2 sebegitu. Kami singgah ke satu warong, berbual2 smbil menyaksikan MU vs WEST BROM dan ALL ENGLAND pny badminton championship.. seperti biasa, MEE GORENG singgah msuk perut.. :p



Keesokan harinya, aku dibawa pula ke Gunung Berlumut, utk mandi manda.. Bersungguh MAK TOK dan maknya MAD utk membawa aku ke sana.. Haha, lama sudah tidak aku mencelupkan badan ku ini ke dalam sungai.. Mana nk jumpa pun kat KL ni.. Sungai Klang? Haha.. Kuraplah jawabnye.. Setelah hmpir dua tiga jam aku di sana, maka waktu tidak mengizinkan aku utk trus berada di sana.. Waktu pulang ke KL sudah pun tiba, selepas zohor, MAD menghantar aku ke stesen bus.. Maka tamatlah percutian aku di Kluang.. :-)



Haha, saudara Muhammad Shahrulzaman.. Sahabat terbaikku, insyaALLAH ke jannah dengan izinNya, membwa bersama ukhuwah yg sudah terjalin.. Aku bersykur ke hdarat ilahi dikurniakan sahabat sebegini.. Walaupun laluannya penuh berliku, namun segala ujian yg Allah beri diharap mampu utk memantapkan lagi ukhuwah ini.. Aku semakin sedar bahawa bnyk kesilapan telah aku lakukan spnjg menjd sahabat kepda Muhammad, namun akn ku menggunakan cuti semnggu ini utk kembali muhasabah dan membetulkan mana2 yg perlu.. InsyaAllah.. Aku bertrima kasih kepada dirinya juga keluarganya kerana sudi menerima kunjungan aku dgn hati yg terbuka.. Tiada apa yg mampu aku balas melainkan ucapan terima kasih dan minta maaf jika ad salah n silap.. Walaupun sekejap, namun kunjungan aku ke rumah sahabat ini akan ku kenang hingga ke akhir hayat.. Tiada perkataan yg boleh aku gambarkan betapa gembira hati aku sepnjg aku berada di KLUANG juga betapa aku sygkan sahabat aku ini.. Sekali lagi, 10 jari disusun memohon maaf utk sebarang kesilapan, baik sewaktu aku di KLUANG, juga sepnjg ukhuwah ini terjalin.. Aku akn cuba yg terbaik dlm memastikan ukhuwah ini bercmbah baik menuju ke jalan yg diredhaiNya.. InsyaAllah.. MUHAMMAD, if u r reading this, tq so much for being such a good friend.. U r the best, remember that..

sekian sahaja garapan kali ini.. Semoga bersua kembali di waktu yg berbeza.. Salam coretan mesra.. :-)




2 comments:

AinNur Raudhah said...

Syazwan, mad ta bawa turun BP kerr? hehe Batu Pahat lagi best dr Kluang tau.. hihik :)) Nice story of u and mad though ^^

Shazwan Sazali said...

Haha.. xsempat lh nk ke BP.. Kluang pun xhbs round, dh kne balik KL sbb ad urusan.. Hm, anyway, thxs.. follow lah blog.. (ngade x? haha)