Followers

Follow by Email

Friday, March 2, 2012

Impian dan Kenyataan



I still remmber when i was in f4, my school's counselor did ask me and my frens to do a career test.. I did, n yea, not once but more than that.. I tried 4 times if im not mistaken, and the results were the same... Yea, ART, SOCIAL and INVESTIGATION were the top three.. Sejak dahulu lagi, sejak arwah datuk sebelah mak masih lagi hidup, pesan dan harapannya adalah utk melihat cucu sulungnya ini menjd seorang doktor satu hari nnt.. As i grow up, i cant see myself in that field.. Even some of my frens yg claim kate my face xd lgsg muka doctor.. Ad yg sggup bet lagi klu2 i will enter medical field.. Jujur kate, terlintas di hati utk menjd seorang doktor, tp hati lbh berat ke arah seni muzik atau pengucapan awam seperti political science dan yg sewaktu dgnnya.. Jadi hasil ujian kerjaya tersebut jelas menunjukkan apa yg sering dipersoalkan dalam hati.. Bidang mana sebenarnya perlu diceburi?

SENI MUZIK.. Seriously, i love to sing like HELL LOT! mse skolah rendah, xpnh plak rse nk nyanyi.. but as my age grows older, i started to fall in love with music.. Smpai lah mse f2, i started to sing in front of the public.. My 1st performance was for prefects dinner.. Ke laut, serious, lgsg xd confident nk nyanyi mse tuh.. But i never stop.. I pushed myself and tersngkut kat nasyid sekolah.. So i performed for the second time utk majlis anugerah cemerlang.. N yes, i got the solo spot.. huhu.. N me n my team went for competition.. Eventually, we lost, but unexpectedly, for vocal, we got 2 points behind the champion.. So, it was surprising actually.. N i continue singing, entering competition here and there.. N the favourite part was during f4.. I went to Melaka n was asked to sing.. Nailed it, sgt puas hati.. Pastu pergi perkhemahan kat Penang, they gave us a task.. create lyrics which are related to the nature.. Me n my group create 1, n i sang the song.. nailed it again.. Basically, i love to tell story through songs.. How u touch people feeling with all the lyrics that came out from ur lips, from ur soul.. N how u beautify the lyrics with melancholic melody.. Making ppl touch, cry and even smile when they hear u singing, is a very pleasant feeling.. Rase puas bila dpt smpaikan msg lagu dan melodi lagi smpai dpt sentuh hati pendgr.. Thats how big my passion is kepada music.. Lagi2 dpt perform dpn parents, dpn family, dpn cikgu2, n see them smiling when u sing, ya ALLAH, perasaan tu xtergambar di hati.. Ad sekali tuh, performed after dpt anugerah plg besar utk diri ini, anugerah tokoh pelajar.. mse tuh, parents dijemput, n i sang lagu SALAM TERAKHIR by SUDIRMAN.. Sorry bah n ma for making both of u cried that day, but tq so much sbb xpnh halang utk jinak2 dgn nyanyi, tq for all the supports! Performed utk majlis2 di sekolah, di INTEC, di UITM induk, jemputan mana2 org kat luar sne, n yg plg besar is, I performed at i-city shah alam once with MONA LYSSA band, wlupun xlama dlm band tuh, but still they gave me plenty of experience.. Tq so much, even klu x cebur dlm bidg ni pun, i will not leave bidg seni suara, as music really create my life, yg menenami aku sewaktu aku dlm keadaan yg memerlukan..

SOCIAL.. Basically, sy seorng pemidato dan seorg pembahas.. Pnh lah dlu seorang penyajak, tp dh xd sgt dh org pggil utk deklamasi sjak.. Last mse f5 utk sajak peringkat negeri.. Sagu hati je pun, hehe, kemuncak is mse f1, ketiga peringkat negeri.. Sajak sejak sekolah rendah ag, n semua sejak dicipta oleh bonda ku sendiri.. hehe.. Bangga giler bila hujg sajak tuh dpt sebut "SAJAK NUKILAN, BONDA, NORHAYATI ABD KADIR".. semuanya sbb bondaku yg sorg ini.. Bertindak selaku GURU BM, ayahandaku SAZALI MOHD SALLEH pula membetulkan mana2 yg ptt.. maka terhasillah a masterpiece utk anakanda ini.. hehe.. Then jinak dlm pidato pula.. Naib johan negeri, itu lah puncak dlm bidg ini.. Try jugak msuk syarahan agama, tp xpnh2 hafal text, kecian ustazah2 kat skolah, yg asyik duk push je aku yg kene ketuk dlu ni.. hehe.. Lastly, bahas.. My fav part.. I started to enter bahas during the second year of secondary school.. Pencapaian, alhamdulillah 10 kali pembahas terbaik pusingan, plg puas, pembahas terbaik keseluruhan mse f5.. tp kalah mse final.. xpelah, skolah yg mng tu pun every year msuk kebangsaan, xd lah berhrp sgt, tp dgn jarak mrkh 18 je, kami kalah bermaruah.. :-) mse f4 plak, try jugak debate english.. Msuk smpai semi final, kalah dekat convent bukit nanas, itu pun sgt best.. Pnglmn xleh dilupakan.. They were superb, speaking english as if the language is in their blood n saliva.. n dorg cute jugak.. haha.. Dgn sume bidang pengucapan awam ni, aku mula terfkir utk berjinak2 dlm dunia politik.. Aku sgt meminati politics, n will update myself everytime ad issue yg timbul.. Politik dunia juga politik negara, sumenya amat aku minati.. kepimpinan tu perlu dlm bidg ini, maka aku latih diri aku dlm aspek kepimpinan sejak sekolah rndah, n aku pun mmg gemar utk memimpin.. Pengalaman sebagai ketua pengawas bnyk mengajar, lagi2 apabila didedahkan dgn cara pengurusan disiplin skolah2 lain, especially INTERNATIONAL SCHOOL OF KL.. Pernah lah jgk terfkir nk amek law, social science ke, xpun international relationship, tp fkir prospek kerjaya, mgkn bukn skrg, tp insyaAllah, satu hari nnt..

Dengan semua minat2 aku ni, xd sape pnh sgka yg aku akn cebur bidang medic sperti skrg ini.. Tp aku fkir, ketiga2 bidg ini tiada percggahan, dlm kate maths nya, no intersection point, malah semuanya parallel to one another.. Aku meminati muzik, aku meminati pengucapan awam, tidak bermakna aku harus melepaskan medic aku.. Plus, aku tau medic adalag hrpn keluargaku selama ini, aku rse aku mampu insyaAllah, cumenya sentiasa menghrp agar Allah terus mengurniakan kekuatan dlm menghdpi ujian dlm bidg ini..Plannya, akn ku hbskan bidg ini dan menjd seorang doktor insyaAllah.. Kemudiannya, selepas stabil hidup ini, akn aku mula ceburi bidg politik, menjd duta (berangan jap, hehe) dan sebagainya.. Utk bidg muzik, wlupun bukanlah utk jd penyanyi, tp buat penghibur hati tatkala duka tu bleh la.. Menyanyi utk keluarga, utk yg dekat di hati, tu xpelah.. hehe.. but still, aku bleh je nyanyi kn? hehe.. Kowt2 lah bleh nk menyebarkan erti islam sbnr supaya org tahu apa itu islam melalui nyanyian, apa slhnya kn? Nk bljr piano lah satu hri nnt, sgt2 teringin bljr alat muzik itu.. Skrg ni musim peperiksaan.. Percubaan sdg berlangsung.. 2 bulan lagi, A-LEVEL bkal menyinggah.. Mohon doa dri semua pembaca agar dikurniakan rezeki dan peluang utk trus bertakhta dlm bidg ini, juga insyaAllah berjaya utk berangkat ke india bg meneruskan percngn yg tersusun.. Moga Allah membenrkn niat di hati, juga berhrp agar sentiasa di landasannya, agar sentiasa mengingati apa sbnrnya tujuan aku dicipta di dunia ini.. itu je kowt utk kali ini, nk mandi jap, hehe, doakan kejayaan aku dan rakan2 ku yg lain ye, smoga islam trus bertakhta di bumi Allah ini, insyaAllah.. k, Assalamualaikum :-)

2 comments:

~Wanney~ said...

our story almost the same.. medic was not in my list of ambition at all.. it was teaching or doing social works with kids.. practically anything to do with kids was my passion.. but i wasn't sure y i ended up with medic.. maybe there's something hidden that it is not revealed yet.. Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk hambanya.. but dun leave wat u like like music and public speaking.. all the best to u.. and hope u can be a good doctor who can sing well and talk weell!! =).. gud luck!

nadhirah baharin said...

go shazwan! i love ur singing! real good! :)